Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Editan oppikirjailija palkittiin Educa-messuilla

Viestinnän oppikirjojen uranuurtaja palkittiin Educa-messuilla

Editan oppikirjailija, filosofian tohtori ja akatemiatutkija Juha Herkman on yksi viidestä oppikirjailijasta, jotka Suomen tietokirjailijat ry palkitsi Educa-messuilla lauantaina 30.1.2016. Herkman on kirjoittanut Editan kustantaman Viestinnän LÄHDE -oppikirjan Maarit Bergin kanssa 2000-luvun alussa lukion äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjaksi, ja kirja on ollut laajasti käytössä myös ammattioppilaitoksissa. Juha Herkman on myös mukana Editan tulevassa lukion äidinkielen oppimateriaalituotannossa.

Suomen tietokirjailijoiden tiedotteen mukaan Juha Herkmanin oppikirjoissa mediaa ja viestintää tarkastellaan sosiaalisena, yhteiskunnallisena ja taloudellisena ilmiönä. Hänen ensimmäiset – alallaan uraauurtavat – oppikirjansa johdattelivat sarjakuvan tutkimiseen ja audiovisuaaliseen mediakulttuuriin. Raati nostaa perusteluissaan esille muun muassa Viestinnän LÄHDE -kirjan.

Juha Herkman on kirjoittanut useita mediaa ja viestintää käsitteleviä oppi- ja tietokirjoja 1990-luvun lopusta alkaen. Hänen teoksensa ovat olleet merkittäviä niin opiskelijoille kuin opettajille lukioissa, ammattioppilaitoksissa ja yliopistoissa. Herkman on seurannut teoksissaan median ja viestinnän kehitystä, ja niinpä hänen oppikirjansa ovat jatkuvasti tarjonneet tuoreita näkökulmia ajankohtaisiin aiheisiin.

Tiedotteessa todetaan, että palkintoraati pitää Herkmanin (s. 1969) tekstiä helposti lähestyttävänä ja lukijaystävällisenä riippumatta aiheen monimutkaisuudesta. Raadin mukaan hän on oppikirjailijana kantanut vastuuta median ja viestinnän perusasioiden ja uusien ilmiöiden selittämisestä eri alojen opiskelijoille. Hänestä onkin tullut alansa keskeinen oppikirjailija Suomessa.

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Oppikirjailijapalkinnot jaetaan vuosittain opetusalan Educa-messuilla. 8 000 euron suuruiset palkinnot myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta oppiteostuotannosta, ja ne rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Tänä vuonna messut järjestettiin 29.–30.1.2016 Helsingin Messukeskuksessa.

Palkinnonsaajista päätti Suomen tietokirjailijat ry:n hallitus, johon kuuluivat vuonna 2015 puheenjohtaja Markku Löytönen, varapuheenjohtaja Helena Ruuska ja jäsenet Ari Hakkarainen, Markku Heikkilä, Jaakko Heinimäki, Päivi Kosonen, Anne Mäntynen, Terhi Pietiläinen, Pasi Saukkonen ja Timo Tossavainen.

Oppikirjailijapalkinto on vuodesta 2001 alkaen myönnetty usealle tietokirjailijalle. Editan kirjailija palkittiin nyt toisena vuonna peräkkäin, sillä yksi vuoden 2015 palkituista oli Vuokko Aromaa.

Lisätietoja: http://www.suomentietokirjailijat.fi/

Viestinnän LÄHDE
Yksi vuoden 2016 palkituista kirjailijoista on filosofian tohtoria, akatemiatutkija Juha Herkman, joka on toinen Editan kustantaman Viestinnän LÄHDE -oppikirjan kirjailijoista.