Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Historiallinen 100-vuotislahja sinulle: Itsenäisen Suomen historia!

Suomi täyttää 100 vuotta – nyt kaikki juhlimaan! Mutta miten suomalainen yhteiskunta syntyi ja miten Suomen suuriruhtinaskunnasta tuli itsenäinen valtio? Lue itse! Saat Editalta Suomen 100-vuotissynttärilahjaksi palan itsenäisen Suomen historiaa: Kaikkien aikojen historia 3 Itsenäisen Suomen historia -oppikirjan kaksi ensimmäistä lukua.

Lue oppikirjan kaksi ensimmäistä lukua täältä.

Kaikkien aikojen historia 3 Itsenäisen Suomen historia -digikirja
Kaikkien aikojen historia 3 Itsenäisen Suomen historia – nyt myös digikirjana!

Kaikkien aikojen historia 3 Itsenäisen Suomen historia on lukion oppikirja, joka on hiljattain ilmestynyt uudistettuna lukion uuteen opetussuunnitelmaan. Modernissa oppikirjassa on uusinta tutkimustietoa ja monia oppimista tukevia pedagogisia ratkaisuja, ja kirjaa voi lukea painettuna ja digitaalisena.

Tutustu Kaikkien aikojen historia -oppimateriaaliin

Historian oppikirjatkin ovat osa Suomen historiaa. Vuonna 1859, kun Suomi oli vielä suuriruhtinaskunta ja Venäjän vallan alla, perustettiin Keisarillisen Senaatin kirjapaino. Sen ensimmäinen työ oli kymmenen kopeekan postimerkkien painaminen. Kirjapainon perillinen Edita Publishing aloitti 1990-luvun puolivälissä kustannusjohtaja Iiri Rannan johdolla yleissivistävän koulun oppimateriaalien kustantamisen. Ensimmäisenä, keväällä 1997, julkaistiin lukion historian oppikirja Kansainvälisten suhteiden Aikakirja. Aikakirja-sarjan tekijäryhmässä oli useita ansioituneita yliopistotutkijoita ja kokeneita opettajia. Sattumoisin sen kustannustoimittaja oli juuri yliopistosta valmistunut untuvikko, minä.

Kansainvälisten suhteiden Aikakirjan 1. painos
Kansainvälisten suhteiden Aikakirjan 1. painos vuodelta 1997.

Kansainvälisten suhteiden Aikakirja ilmestyi Suomessa, joka oli juuri kärsinyt 90-luvun lamasta mutta lähtenyt Nokian voimin uuteen nousuun. Suuri ja mahtava Neuvostoliitto oli romahtanut. Lahjateoksemme Kaikkien aikojen historia 3 ilmestyi hyvin erilaiseen Suomeen ja maailmaan. Miten tulkinnat historiasta ovat muuttuneet ja miten se näkyy oppikirjoissa? Mitä sanoo sekä Aikakirja- että Kaikkien aikojen historia -sarjojen oppikirjoja kirjoittanut poliittisen historian emeritusprofessori Seppo Hentilä?

– Kun minua pyydettiin vuonna 1995 oppikirjailijaksi Editan Aikakirjat-tiimiin, minulla oli se käsitys, että historian uusimman tutkimuksen tulokset eivät välttämättä kovin nopeasti näy oppikirjoissa. 1990-luvulla kylmän sodan päättymisen ja kommunismin romahduksen jälkeen sekä maailman että Suomen historiaa kirjoitettiin uudelleen. Suomen historiassa se tarkoitti vapautumista sellaisista pidäkkeistä, jotka olivat johtuneet idänpolitiikkamme herkkyydestä. Esimerkiksi keskustelut “vapaussodasta”, “erillissodasta” ja vuoden 1944 “torjuntavoitosta” saivat tilaa oppikirjojen sivuilta. Historiantutkimuksessa tapahtuneet muutokset näkyivät Editan oppikirjoissa varsin nopeasti, koska työryhmässä oli historiantutkijoita.

Historian oppimateriaaleja 20 vuoden ajan

Alussa oli siis Aikakirja. Sitten kirjoitettiin Kronikka. Sen jälkeen Matkalippu historiaan, Kaikkien aikojen historia ja viimeisimpänä Memo. Siinä ompi kirjasarjat, jalot niin kuin… no jos ei sonnikarjat kuitenkaan, vaan Editan peruskoulun ja lukion historian oppimateriaalit 20 vuoden ajalta.

Yhden huippuhetken historian oppimateriaalien historiassa pääsin sittemmin kustannuspäällikkönä kokemaan lokakuussa 2014, kun yläkoulun Memo 8 Historia -oppimateriaali sai BELMA (Best European Learning Materials Award) -palkinnon Frankfurtin kirjamessuilla Suomen ollessa messujen teemamaa.

BELMA-palkintokuva Frankfurtista
Memo 8 Historia -oppimateriaali palkittiin Euroopan parhaana Frankfurtin kirjamessuilla 2014.

Editan historian oppimateriaalit ovat olleet laajasti käytössä kouluissa. Liikuttaa ajatella, miten niiden sivut – nykyään myös tietokoneen ja mobiililaitteen näytöllä – ovat kuluneet isänmaamme toivojen peukaloiden alla ja luoneet heille käsitystä Suomen ja maailman historiasta.

Toivon, että sinunkin peukalosi kuluu Itsenäisen Suomen historian parissa!