Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Historiasivustoissa on voimaa

Tänään Suomalaisuuden päivänä 12.5. katseet kiinnittyvät jälleen kerran suomalaisen sivistyksen esitaistelijaan Johan Vilhelm Snellmaniin (1806-1881). Tällä kertaa päivä on moninkertainen juhla, kun Snellman-kesäyliopisto juhlii Kuopiossa 60-vuotista taivaltaan rahoittamansa ja Editan toteuttaman Snellman-portaalin äärellä.

Snellmanin taisteluhuuto oli sivistyksen voima, jota ilman Suomea ei voinut pelastua. Snellman toteutti johdonmukaisesti sivistysohjelmaansa ja pyrki saamaan sen käytäntöön olosuhteiden sen salliessa. Hänen mielestään yksilön sivistys ilmeni siten, että hän pystyy kohottamaan katseensa pienistä yksityisistä asioistaan yleisiin asioihin, että hän tuntee kiinnostusta yleisiä asioita kohtaan ja kykenee vaikuttamaan yhteisön asioiden edistämiseen.

Kansakunnan arvojohtajien elämäkertasivustoissa on voimaa aikana, kun syksyllä voimaan astuvien uusien opetussuunnitelmien mukaan lukion voi suorittaa ilman yhtään historiankurssia. Erilaisten historiasivustojen ja niiden pelillistämiselementtien merkitys kasvaa erityisesti vapaan sivistystyön kentässä. Editan tavoitteena on yhteistyötahojensa kanssa julkaista luotettava ja ajankohtainen tutkijatieto sekä korostaa autenttisuutta julkaisemalla henkilöiden kirjeenvaihtoa ja päiväkirjamerkintöjä. Aineisto on vapaasti kaikkien käytettävissä.

Snellman-sivuston tapaan Svinhufvud- sivusto Suomen itsenäisyyden tekijöistä ja vaiheista tarjoaa luotettavan ja ajankohtaisen tiedon kansakunnan käännekohdista. Myös Anders Chydeniuksen portaali on käynnistymässä tänä sananvapauden juhlavuonna. Kansanvallan 150-vuotisjuhlavuonna avattiin Oskari Tokoi-sivusto. Useiden muiden kanssa neuvottelut ovat käynnissä. Tuttuja nimiä on jonoksi asti.

Editan Itsenäisyyden perustajaisät ja äidit- ohjelma on hyväksytty Suomi 100-ohjelmaan.Tavoitteena on vahvistaa Suomen tulevaisuutta ja edistää myönteistä muutosta. Tunnustettujen menestyksentekijöiden elämäntyöhön sukeltaminen rakentaa kansalaisille siltaa tulevaisuuteen tässä ja nyt.

Edita tuo tulevalla Itsenäisyyden perustajaisät ja äidit verkkosivustoratkaisullaan havainnollisesti ja mielenkiintoisesti tähän päivään. Lähihistorian ratkaisijoiden inhimilliset ratkaisut avautuvat sivustoilla konkreettisimmillaan. Historiasivustojen puhuttelevia kohteita ovat merkkihenkilöt, jotka Suomen historiassa liitetään säännöllisesti oikeusvaltioperiaatteen, demokratiakehityksen, kansanvallan, tasa-arvon ja hyvinvointivaltion toteutumiseen viimeisen 200 vuoden aikana.