Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Itsenäisyyden rakentajat puhuttelevat jälleen

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden käynnistyminen on yli 200 vuotta virallisen tiedon parissa työskenneelle Editalle tuttu ja kiitollinen työmaa. Yhtiö on matkansa varrella kehittynyt virallisten asiakirjojen painamisen yksinoikeuden haltijasta ja Keisarillisen senaaton kirjapainosta monipuoliseksi modernien sisältöratkaisujen toteuttajaksi. Keskeistä monissa näistä ratkaisuista on historiatieto.

Tällä hetkellä historiatiedon kuratoimisessa on voimaa, kun itsenäisyyden juhlavuonna kansakunnan isät ja äidit ajankohtaistuvat ja nousevat jälleen keskusteluun. Siksi Edita julkaiseekin erittäin mielellään yhdessä yhteistyötahojensa kanssa luotettavaa ja ajankohtaista tutkimustietoa kansakunnan arvojohtajista. Tieto on vapaasti kaikkien saatavilla, ja sen mielenkiintoa korostaa lähdemateriaalin henkilökohtaisuus, kuten kirjeenvaihto ja päiväkirjamerkinnät.

Edita esittelee suomalaisen kansakunnan arvojohtajien elämää ja toimintaa erilaisilla sivustoilla, jotka toimivat samalla näyteikkunoina Suomen menestystekijöihin. Merkkihenkilöiden elämää ja työtä valottavat verkkosivustot havainnollistavat ja konkretisoivat lähihistoriaamme liittyviä inhimillisiä ratkaisuja.

Ensimmäisenä avautui Oskari Tokoi -sivusto Kansanvallan 150-juhlavuonna 2013. Seuraavaksi avattiin 2014 sivusto J. V. Snellmanista, suomalaisen sivistyksen esitaistelijasta ja modernin yhteiskunnan kehittäjästä. Vuonna 2015 avattu P.E. Svinhufvud -sivusto Suomen itsenäisyyden tekijöistä ja vaiheista tarjoaa runsaan ja ajankohtaisen tiedon kansakunnan käännekohdista.

Paljon muita sivustoja on parhaillaan työn alla. Anders Chydeniuksen sivuston tuotanto käynnistyi sananvapauden 250-vuotisjuhlavuonna eli vuonna 2016. Valmisteilla on myös parhaillaan Santeri Alkion ja Kyösti Kallion elämäntyötä kuvaavat sivustot. Myös useita muita sivustoja on suunnitteilla. Editan sivustokokonaisuus itsenäisyyden perustajaisistä ja -äidestä on hyväksytty myös Suomi 100 -ohjelmaan.

Tunnustettujen menestyksentekijöiden elämätyösivustoihin sukeltaminen rakentaa kansalaisille siltaa tulevaisuuteen tässä ja nyt. Keskiössä ovat merkkihenkilöt, jotka Suomen historiassa liitetään säännöllisesti oikeusvaltioperiaatteen, demokratiakehityksen, kansanvallan, tasa-arvon ja hyvinvointivaltion toteutumiseen viimeisen 200 vuoden aikana.

P. E. Svinhufvudin ns. itsenäisyyssenaatti istunnossa 4.12.1917.
P. E. Svinhufvudin ns. itsenäisyyssenaatti istunnossa 4.12.1917. Vas. E. Y. Pehkonen, Juhani Arajärvi, Artur Castrén, E. N. Setälä, P. E. Svinhufvud pöydän päässä, Kyösti Kallio, Onni Talas, Heikki Renvall, Aleksander Frey ja O. W. Louhivuori. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo. Tekijä: Sundström Eric.