Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Kirjan vuosi 2015 – merkittävien teosten vuosi

Vuosi 2015 on Kirjan vuosi. Sen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Vuosi on tapahtumia täynnä. Se myös aktivoi pohtimaan suhdettamme kirjoihin ja kirjan olemusta nykyajassa.

Me kaikki rakastamme kirjoja, kukin eri syistä. Yhdelle kirja on satukirja, viihdettä tai ajanvietettä, toiselle matkakumppani historialliseen mielenmaisemaan, kolmannelle oppimisen tuki tai arjen työkalu ammatissa. Monilla on lempikirja, joka houkuttelee lukemaan yhä uudelleen. Monilla on myös inhokki, joka oli vain jostakin syystä pakko lukea.

Kirja on houkutteleva upeissa kansissa, kiireiseen elämäntyyliin sopivana kompaktina pokkarina tai mobiililaitteesta helposti luettavana digiversiona. Painettu kirja lienee joskus tulevaisuudessa harvinaisuus ja siksi arvokas. 600-vuotinen aikajakso Gutenbergin ajoista alkaen on ollut painetun kirjan kulta-aikaa. Kirja elää nyt kuitenkin murroskauttaan. Digitaalisuus myös herättää miettimään, mikä oikeastaan on kirja?

Keskeisintä kirjassa on merkityksellinen sisältö. Digitaalisuus tuo sisällölle monenlaisia rakenteita, sisältömuotoja ja niiden yhdistelmiä. Staattisesta sisällöstä tulee elävää videoiden myötä, ja se voi olla myös vuorovaikutteista eri aisteja stimuloivaa. Tärkeää on, että muoto palvelee tarkoitustaan. Aikojen saatossa savitauluista ja painetuista kirjoista ihmiskunnan matka kulkee joka tapauksessa kohti monimuotoisia digitaalisia teoksia. Tuleville sukupolville kirjahyllyt saattavat olla samanlainen hämmästelyn kohde kuin kirjoituskone tai lankapuhelin puhelinluetteloineen nykyisille taaperoille.

Me Edita Publishingissa haluamme juhlistaa myös vuotta 2015. Marraskuussa järjestämme jälleen Kirjan illan aiempien vuosien tapaan. 2015 on meille merkittävien teosten vuosi. Tulemme julkistamaan Kvartaalin merkittävän teoksen kunkin vuosineljänneksen aikana. Julkistamme ensimmäisen teoksen pian.

Aurinkoa kevääseen,

Päivi Hietanen
toimitusjohtaja, Edita Publishing Oy

#kirjanvuosi

Lue lisää Kirjan vuodesta.