Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Kukaan ei osallistunut koulutukseen saunasta käsin

Wapun alla pidimme runsaalle osanottajajoukolle webinaarin aiheesta "Kokopäiväinen etäjohtaja". Vuorovaikutteisessa koulutuksessa käytiin läpi tämän kevään poikkeustilanteen esimiehille asettamia johtamishaasteita henkisestä ja teknisestä näkökulmasta.

Kun tiimiläisiä ei voi nähdä FTF IRL (face to face in real life), on paras johtaja se, jonka digitaalinen itseluottamus ja tekninen osaaminen eivät nouse johtamisen esteeksi vaan tehostajaksi. Näinä korona-aikoina etäjohtamisen eli keskustelun ja kuuntelemisen molemmat osapuolet joutuvat toimimaan poikkeuksellisissa etätyöympäristöissä usein perheenjäsenten ja kotieläinten seassa. Tästä aiheutuu lisähaasteita tietoturvallisen, ergonomisen ja motivoivan työpisteen rakentamiselle.

Niinpä kysyimmekin webinaariosallistujilta, missä he sillä hetkellä olivat työpanostaan antamassa. Jo otsikko paljasti, että kukaan ei ainakaan myöntänyt olevansa "sauna- tai pesutiloissa". 57 vastaajasta vain yksi oli mökillä, vaikka Uudenmaan rajatkin oli jo avattu.

Mielenkiintoinen jakauma etätyöolosuhteita koskevassa kyselyssämme.
Mielenkiintoinen jakauma etätyöolosuhteita koskevassa kyselyssämme.

Vaikka olemme kaikki nähneet viime viikkoina lukemattomia keittiön yläkaappeja, vain viisi vastaajaa eli n. 9 % koki olevansa kodin sydämessä. Tämän sijainnin etu on kahvinkeittimen läheisyys.

Tuplamäärä vastaajia, 11 henkeä, teki töitään olohuoneessa. Meillä tämä tila on haastava - kahden etäkoulun ja toimiston satunnaisesti tapahtuvat välitunnit ja kahvitauot tekevät olohuoneesta mahdottoman tilan tietoturvallisiin neuvotteluihin tai asiakaspalavereihin. Tosin kotitoimistokoira on edukseen myös webbikamerassa.

Kuusi osallistujaa eli lähes 11 % ei ollut päässyt makuuhuonetta pitemmälle töihin. Aamiainen vuoteessa on vaihtunut aamupalaveriin. Työmatka ei tästä lyhene, jos sänky on oma.

Yksi lastenhuone oli otettu työkäyttöön (varokaa astumasta Legojen päälle!), ja seitsemän vastaajaa (12 %) osallistui toimistoltaan käsin. Työrauhan vuoksi itsekin vedin webinaaria toimistoltamme Kalasatamassa. Kaikkien siirryttyä etätöihin se on rauhallisin ja turvallinenkin paikka, sopivasti pyöräilyetäisyydellä autioita katuja pitkin.

Hieman yllättäen 26 vastaajaa (46 %) teki töitä työhuoneeksi nimeämässään tilassa. On hienoa, jos näin monella on pääasiassa työntekoon omistettu paikka! Sellaisen voisi olettaa olevan äänieristetty, hyvin valaistu, ja oikealla työpöydällä, kunnon tuolilla ja kakkosnäytöllä varustettu huone. Toisaalta onhan etätöitä tehty ennen koronaakin, jotkut jo silloin kokopäiväisesti. Muistetaan siis työhuonevähennys veroilmoituksessa!

Poikkeustilan jatkuessa nyt toukokuun puolella, varustan seuraavaksi vaatehuoneemme itselleni työtilaksi. Joissakin videoneuvotteluvälineissä onkin jo mahdollista sumentaa webbikameran tausta tai jopa vaihtaa sinne haluamansa kuva (näin teet sen MS Teamsissa). Webbikamerahan on osoittautunut todelliseksi ikkunaksi maailmankaikkeuteen näinä eristyksen aikoina, mutta tennissukanvarret ja kuivumaan ripustetut farkut vievät turhaan huomiota videokeskustelussa. Oikeasti istumapaikan vaihtaminen päivän mittaan on myös ergonomian kannalta hyvä asia.

Suomalaisen Iron Sky -avaruuskomedian tekijät mainostavat keksineensä elokuvan idean saunan lauteilla (englanniksi jostain syystä "soona"). Olisi ollut hienoa uutisoida maailman ensimmäisestä webinaarikoulutuksesta suoraan saunaan. Oliko lauteettomuuden syynä aikainen aamuajankohta? Seuraavan kerran Valmennustrion Juha Kojonen ja minä pidämme avoimen "Kokopäiväinen etäjohtaja"-webinaarin 2.6.2020 – ehkä silloin rikomme uutiskynnyksen!

Taukojumppa ja hurtti huumori ovat etätyönkin olennainen osa!
Taukojumppa ja hurtti huumori ovat etätyönkin olennainen osa! Tässä Juha ja Kalle avaavat osallistujien hartioita.