Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Lisää digiloskaa - Slush 1.12.2016

Slushin toinen päivä 1.12.2016 sisälsi mm. avaruusmatkailua, työkaluja, alustoja, tekoälyä, virtuaalista ja lisättyä todellisuutta, koulutusta ja startup-kilpailun huipennuksen.

Space Nation -hankkeen takana on mm. entinen Rovion Mighty Eagle Peter Vesterbacka. Kuka tahansa voi harjoitella mobiilisovelluksen avulla astronautin taitoja, ja paras pääsee lähitulevaisuudessa ISS:ään liitettävälle Axiom-avaruusasemalle. Myös lapsille on oppia luvassa Space Nation Kids -osuuden kautta. Katsoin yksivuotiaana Neil Armstrongin ensimmäisiä askelia Kuun pinnalla ja avaruus on ollut minulle luonnollinen asia siitä asti. Nyt siis treenaamaan! Onko ensimmäinen suomalainen avaruudessa sitten kalevanautti vai väinänautti? Lisää juttua GeekTimen uutisessa (linkki sivun lopussa, huom. myyttinen suomalainen käsite "Taalkot").

Päivän pääsisältö oli yrittämisen, tekemisen ja luomisen mahdollistavissa ohjelmistopohjaisissa työkaluissa ja alustoissa. David Helgason, Unity 3D -pelinkehitysalustan kehittäjä puhui kaikkien saatavilla olevista työkaluista, jotka demokratisoivat tuotekehityksen. Unity on maailman eniten käytetty, nykyisin ilmaiseksi käyttöönotettava tietokonepelien kehitysympäristö, "3D interactive experience industry"-toimialan päätyökalu, jota tuhannet startupitkin käyttävät, ja säästävät näin perusohjelmoinnin vaivan. Helgasonin esimerkkinä oli vuoden 1968 Whole Earth Catalog. Unitysta on juttu myös meidän blogissamme, ks linkit jutun lopussa.

Unityn David Helgason ja työkaluisuuden eri asteet.

Työkaluksi osoittautui myös IBM:n Watson-tekoäly, jonka perusominaisuuksiin kuuluu kuvantunnistaminen, puheen ymmärtäminen ja tekstiksi muuttaminen, keskustelu, luonneanalyysi ja parhaan kompromissin hakeminen. "Syväoppivia" (deep learning) tekoälyalgoritmeja opetetaan antamalla niille esim. tekstiä tai joukko kuvia, jotka on ryhmitelty jonkin ominaisuuden mukaan. Algoritmi oppii tunnistamaan kuvia tai ääntä tämän opettamisen perusteella.

Koko ihmiskunnan oppimisen perusta 1400-luvulta asti on ollut paperille painettu teksti eli kirjat. Kustantajan näkökulmasta onkin erikoista kuulla, että kirjat voivat olla oppimisen este. Tekoäly ei kuitenkaan osaa kirjan kansia avata ja selata sivuja nähdäkseen tekstin, lukeakseen sen ja voidakseen oppia. Kirjat ja lehdet on skannattava koneen tiedonnälän tyydyttämiseksi, ja se on hidasta, kuten tiedämme myös omista historiallisten materiaalien digitointiprojekteistamme.

Watsonin Personality insight eli luonneanalyysi perustuu psykologisiin malleihin, joihin Watson sovittaa esim. henkilön blogitekstin, twiitit ja minkä tahansa tekstimuotoisen ilmaisun. Tuloksena on "psykoanalyysi" (varmasti väärä ilmaisu tässä) henkilön luonteenpiirteistä. Näiden perusteella voidaan esim. tunnistaa asiakkaan toiveita (tai heikkouksia) tai arvioida treffiehdokkaita, varsinkin kun luonneanalyysi yhdistetään Watson tradeoff analytics -toimintoon joka pyrkii esittämään fiksuja kompromisseja, joilla voi olla vaikutusta pitkien valintaketjujen päässä, minne ihmismieli ei näe.

Watsonin työkalut ja ohjelmointirajapinnat ovat vapaasti saatavilla ja käytettävissä motolla "Enable cognitive computing features in your app using IBM Watson's Language, Vision, Speech and Data APIs." Linkkejä jutun lopussa.

Googlella oli tarjolla Firebase-työkalu mobiilisovellusten (Android & iOS) kehittäjille. Firebasella on mahdollista saada helposti ja nopeasti käyttäjistä erittäin kattavaa analytiikkatietoa, jonka perusteella sovelluksia voidaan räätälöidä ja päivittää automaattisesti paremmiksi. Microsoftilla oli vastaavasti tarjolla analytiikkapalveluita erilaisiin tarpeisiin.

Googlen uusi VR-alusta, jolle kuka tahansa voi kehittää virtuaalitodellisuussisältöä ja sovelluksia tietokoneella tai 360-kameralla, on nimeltään Daydream. Tällä kyvyllä varustettuja puhelimia on pian tulossa markkinoille (odota siis "Daydream ready"-luokiteltua luuria) ja sille on myös erikseen suunniteltu visiiri, johon puhelin kiinnitetään. Tämä taas perustuu "aikoinaan 2014" sinänsä Googlen sisäisenä startup-projektina kehitettyyn pahvi-VR-puhelinpidikkeeseen.

Nyt on syntynyt ensin teknologia ja työkalu, ja VR-sisällön muotoa vielä ihmetellään. Googlen mielestä VR:n kolme mottoa voisivat olla "Explore new worlds, Kick back in your personal VR cinema & Get in the game". Googlella oli kuitenkin muutama suuntaviiva mahdollisten VR-sisältöjen ilmaisulle. Ainoa tästä twiittaamastamme kuvasta "tykännyt" Twitter-tili oli nimeltään SexTechGuide, joten teknologian mahdollisuudet on tiedostettu.

Googlen toistaiseksi avara näkemys VR-sisältöjen piirteistä.

Nokialla oli näytillä jo viime Slushissa esitelty pallomainen OZO-kamera 360-videon kuvaamiseen ja se oli myös tositoimissa esiintymislavoilla.

Microsoftin Hololens edustaa AR:ää (Augmented Reality) eli lisättyä todellisuutta. Täysin virtuaaliseen maailmaan eristäytymisen sijasta AR:ssä luodaan katsojan ja reaalimaailman väliin eräänlaiseen "tuulilasiin" heijastettuja 3D-elementtejä. Anturien ja kameroiden avulla 3D-elementit synkronoidaan käyttäjän liikkeiden ja maiseman kanssa niin, että ne näyttävät pysyvät paikoillaan. Tyhjällä pöydällä näyttää siis esimerkiksi olevan esineitä, joita sillä ei oikeasti ole, ja niihin voidaan vaikuttaa.

Pääsin kokeilemaan Hololensiä Microsoftin Flux-startup-tilassa Korkeavuorenkadulla. Hyvin toimi!

Vuonna 2004 olin kaksivuotisessa "Amire"-EU-projektissa rakentamassa mm. Bilbaon Guggenheim-museoon lisätyn todellisuuden demoja. Ajatus oli täysin sama, silloin konseptista tehtiin tieteellistä tutkimusta. Nyt silloin visoitu tekniikka on totta. Nythän ei olekaan vaaraa, että Suomessa päästäisiin mitään näin utopistista Guggenheimissa testaamaan, mutta parkkipaikan täyttöastetta on myös hyvä visualisoida Hololensillä.

Microsoftilla on jo pitkään ollut näyttäviä demovideoita Hololensin käytöstä, mutta nyt työkalu on vihdoin valmis ja tulee myyntiin innokkaille kehittäjille. Vuoden päästä AVR-maailma näyttää taas astetta vaikuttavammalta.

Linda Liukkaan juontama oppimisaiheinen paneelikeskustelu meneillään.

Suomalainen koulutusosaaminen ja oppiminen näkyivät isolla lavalla Linda Liukkaan juontamassa keskustelussa, jossa oli mukana myös opetushallituksen tuore johtaja Olli-Pekka Heinonen. Todettiin, että myös työstä tulee entistä enemmän oppimista - "Work is learning and learning is fun" vaikka vaivaakin pitää nähdä. Lavalla lanseerattiin "Startup high school"-ohjelma eli kouluille suunnattu yrittäjyysvalmennus. Rehtorina toimii meiltäkin Educoden kautta tuttu Pekka Peura. Suomalaisia edtech-yrityksiä Slushissa näkyi mm. Lightneer, Fun Academy, Claned ja maailman suosituin oppimissovellus Yousician aloitteleville muusikoille.

Päivä huipentui 500 000 € pitching eli rahanker(j)uukilpailun voittajan julistamiseen. Sadasta esitellystä bisnesideasta finaaliin selviytyi neljä. Eksoottisin idea oli korealainen tatuointiprintteri, mutta voiton vei ranskalainen CybelAngel, joka on erikoistunut etsimään yritysten suojaisista verkoista avoimeen internetiin eksyneitä luottamuksellisia tiedostoja.

Startup-lähtöisessä Slushissa startupit, megakorporaatiot ja suuri yleisö viettivät kaksi päivää turvallisessa teknoeuforiassa. Näillä huuruilla mennään taas vuosi protoillen!

Taivas on rajana.

Jutun linkit

 1. Geektime-sivuston juttu suomalaisesta avaruushankkeesta: http://www.geektime.com/2016/12/01/finns-launch-global-space-nation-contest-at-slush-for-chance-to-become-astronaut/
 2. Space Nation -hankkeen avaruusasema: www.axiomspace.com
 3. Whole Earth Catalog https://en.wikipedia.org/wiki/Whole_Earth_Catalog
 4. Unity 3D -pelinkehitysalusta: www.unity3d.com
 5. Google Firebase mobiilikehittäjille: https://firebase.google.com/
 6. Watson-tekoälytyökalut: ibm.com/watson/developercloud, bluemix.net, github/com/watson-developer-cloud
 7. Google Daydream VR-toteutus: https://vr.google.com/daydream/
 8. Microsoft Hololens: https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us
 9. Nokia OZO: https://ozo.nokia.com/eu/
 10. Slush pitching-kisan voittaja: https://www.cybelangel.com/
 11. Kehityspäällikkömme Juha Stenroosin blogijuttu Unity 3D -työkalun opettelusta: http://palvelut.editapublishing.fi/blogi/oppijana-youtubessa-unity-3d
 12. Lue myös ensimmäisen Slush-päivän 30.11. kuulumiset http://palvelut.editapublishing.fi/blogi/digiloskan-roiskeita-slush-30-dot-11-dot-2016