Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Maailma muuttuu – oppiminen jatkuu

Yksi keskeisimpiä tavoitteita uudessa OPSissa on ajatus oppimaan oppimisesta. Jatkuvasta oppimisesta on puhuttu jo kauan, mutta juuri nyt tunnumme elävän aikaa, jolloin uuden oppiminen on enemmän kuin vain itsensä kehittämistä: se voi olla ratkaiseva avain onnistuneeseen työuraan.

Uuden OPSin raikkaat ajatukset ovatkin enemmän kuin tervetulleita, sillä niiden toteutuessa lapsemme oppivat taitoja, jotka auttavat heitä menestymään aikoinaan omilla työurillaan. Heistä tulee aktiivisia toimijoita, jotka itse tuottavat sisältöä ja sparraavat toisiaan. Nämä ovat myös taitoja, joita tarvitaan työelämässä – jo nyt. Meneillään oleva muutos kouluissa on suuri: koulujen toimintakulttuuri ja pedagogiikka muuttuvat, ja digitaalisuus arkipäiväistyy osaksi opetusta.

Kaiken tämän keskellä vaatimukset opettajien taidoille ja roolille muuttuvat. Heidän on rohkeasti tartuttava uuteen ja kiinnostuttava kaikesta, mikä kuulostaa nyt vieraalta, mutta haiskahtaa tulevaisuudelta. Opettajat joutuvat haastamaan oppimisen ja opettamisen muutosten keskellä itsensä yhä uudestaan. Välillä uuden oppiminen voi sattuakin, mutta vuosikausia oppimisen kanssa työtä tehneenä olen saanut olla lukuisia kertoja todistamassa, miten hieno tunne se on, kun ihminen tajuaa oppineensa uutta.

Asenne ratkaisee oppimisessakin. Tarvitaan oma päätös, uskallusta ja rohkeutta lähteä kasvun ja oppimisen tielle. Onneksi tällä tiellä kenenkään ei tarvitse olla yksin. Kaverit, yhteisöllisyys, yhteiset jaetut kokemukset tai hyvät yhteistyökumppanit edistävät uuden oppimista.

Maailma muuttuu, ja se viimeistään varmistaa sen, että uuden oppiminen jatkuu. Tulevaisuuden työelämän kannalta tämä on pelkästään hyvä asia.

Lue työuran aikaisesta oppimisesta lisää: www.educode.fi

Alkuperäisen julkaisun on kirjoittanut Iiris Peura, Uusi oppimisen maailma -sivuilla. Katso alkuperäinen blogi-julkaisu aiheesta täältä.