Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Rock, rauha ja rakkaus Nordic Business Forumissa

Nordic Business Forum (NBF) -tapahtuman tämänvuotiset teemat ovat responsibility, purpose ja leadership eli vastuullisuus, merkitys ja johtajuus. 7 500 ihmistä lähes 40 maasta kokoontuu kahdeksi päiväksi Messukeskukseen kuulemaan CNN:n ja BBC:n tähtijuontajien Richard Questin ja Sally Bundockin kaitsemia huippuesiintyjiä. Tarjolla on myös mahdollisuus verkostoitua tinderihkön treffisovelluksen avulla, jota osallistujakunnan bisneshenkisimmät varmasti tehokkaasti hyödyntävät.

Esityksiä seurasi 7 500 henkeä Messukeskuksessa ja lähemmäs 20 000 webinaariyhteyden kautta.
Esityksiä seurasi 7 500 henkeä Messukeskuksessa ja lähemmäs 20 000 webinaariyhteyden kautta.

NBF:n jyväskyläläisiä taustavoimia on onniteltava maailmanluokan tapahtuman toistuvasta järjestämisestä ja formaatin monistamisesta ulkomaille. Loppukesästä Messukeskus täyttyi maailman suurimman scifi- ja fantasiakirjallisuuden tapahtuman, Worldconin osallistujista, nyt ylimmän ja keskijohdon valkokaulusväestä ja joulun alla Slushin teknohurmoksesta. Kevätpuolella olisi vielä tilaa vaikkapa design-painotteiselle huipputapahtumalle.

Lokakuisen maanantaiaamun avasi lasertykistön tukema 2Cellos-bändi Nirvanan Smells like Teen Spirit -sähkösellorevityksellä, jonka "here we are now, entertain us"-kertosäe varmasti kuvastikin suuren yleisön odotuksia. Äänettömään huutoon vastasi MDI-yliopiston professori Stéphane Garelli rivakalla katsauksella maailmantalouden säätilaan, joka on taloustieteen professorin näkökulmasta kuin suomalainen kesäsää: arvaamaton ja yllätyksiä täynnä. Garellissa on standup-koomikon vikaa ja retrohenkinen PowerPoint-kuvitus cliparteineen tuki vauhdikasta esitystä.

Professori Garelli käsittelee yhtä maailman muutosvoimaa, nuoria aikuisia.
Professori Garelli käsittelee yhtä maailman muutosvoimaa, nuoria aikuisia.

Professori Adam Grant on tutkinut "Originaaleja" - ei Australian alkuperäisväestöä vaan ihmisiä, jotka toimivat vastoin totunnaisia sääntöjä ja tapoja ja menestyvät erilaisuudellaan. Viesti oli sama kuin viime vuonna esiintyneellä markkinointiguru Seth Godinilla, joka havainnollisti erilaisuuden voimaa lajitoveriensa laumasta erottuvalla violetilla lehmällä. Viime- ja tämänvuotisten esitysten vahvin sanoma on ollut erilaisuuden tai moninaisuuden (diversity) salliminen ja korostaminen menestyksen ja ylipäätään selviämisen edellytyksenä. Kun antaa kaikkien kukkien kukkia, kaikilla on mahdollisuus ja parhaat menestyvät. Tästä Charles Darwinin perusopista on jatkuvasti syytä muistuttaa maailmassa, jossa yhä voimakkaasti pyritään yhdenmukaistamaan erilaisuutta ja vähentämään vapautta.

Diversity toistui myös luontoaktivisti Severn Cullis-Suzukin esityksessä, joka alkoi inuiittien kurkkulaululla. Hippipainotteinen esitys kävi läpi luonnon moninaisuutta ja ihmisen yhteyttä elinympäristöönsä. Esiintyjä oli ehtinyt jo aistia suomalaista vanhan kansan viisautta saunan lauteiden hämärässä.

Kuin yangina tälle yinille seurasi sopivasti "ilmastonmuutoksen isän", NASAn Goddard-laboratorion entisen johtajan James Hansenin faktoilla ladattu hätähuuto hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Hansenin esitysmateriaalikaan ei ollut "slides" vaan "graphs", käyriä mittaustuloksista. Maapallon vesistö lämpenee päivittäin energiamäärällä, joka vastaa 500 000 Hiroshiman atomipommia. 10 000 ihmistä päivässä kuolee hiilidioksidipäästöjen vuoksi. Hansen esitti globaalia hiiliveroa, joka ohjaisi rahoja uusiutuvan energian kehittämiseen. Sitä tukemaan tarvitaan nykyistä turvallisempaa ydinvoimaa.

Hansenin seuraan liittyivät suomalaiset ilmasto- ja energia-alan vaikuttajat Petteri Taalas, World Meteorogical Organizationin pääsihteeri ja Mika Anttonen, St1-ketjun perustaja. Keskustelu toi esiin erilaisia näkökantoja suhtautumisessa ilmastonmuutoksen vakavuuteen ja torjuntakeinoihin. Mutta jotain on tehtävä ja pian, siitä kaikki olivat yhtä mieltä.

Professori Hansen listaa lämpötilamuutosten vaikutuksia. The Heat Is On, kuten Glenn Frey laulaa Beverly Hillsin kyttä -elokuvan soundtrackilla.
Professori Hansen listaa lämpötilamuutosten vaikutuksia. The Heat Is On, kuten Glenn Frey laulaa Beverly Hillsin kyttä -elokuvan soundtrackilla.

Päivän päätähti oli Sir Richard Branson. 50 vuoden uransa aikana hän on ehtinyt vastustaa Vietnamin sotaa, perustaa Virgin Records -levy-yhtiön sekä oman lentoyhtiön, seikkailla kuumailmapallolla ja kehittää omaa avaruusalusta sekä rahoittaa ympäristönsuojeluhankkeita. Rolling Stonesia, Sex Pistolsia ja Spice Girlsejä edustaneen, karismaattisen onnistujan leppoisaa jutustelua oli ilo seurata, ja Bransonin menestyksen syitä rohkeni moni kysyjä utelemaan ääneen. Tiivistettynä hänen viisautensa kuuluivat "ehdit paljon, kun uskallat delegoida tehtäviä, valitse ihmisiä, jotka tulevat toisten ihmisten kanssa toimeen, sano kyllä ennemmin kuin ei, anna anteeksi, kuuntele kaikkia ja tee päätöksiä". Onni suosii rohkeaa. Branson korosti myös yhteisöllisyyttä ja suvaitsevaisuutta ja kehui pohjoismaista elämänmuotoa malliksi muulle maailmalle.

Sir Richard Bransonin Virgin-lentoyhtiön nimen epäiltiin antavan mielikuvan, että lennot eivät pääsisi perille asti, ja sekös yleisöä nauratti.
Sir Richard Bransonin Virgin-lentoyhtiön nimen oli epäilty antavan mielikuvan, että lennot eivät pääsisi perille asti, ja sekös yleisöä nauratti.

Näin maailmoja syleilevän vihertävä ohjelma voi äkkiseltään tuntua erikoiselta bisnestapahtuman sisällöksi. NBF:lle kyse on tavallaan paluusta juurille, sillä seminaarin ensimmäinen suuri nimi oli Al Gore, joka teki ympäristöuhista uskottavia. Ilmastonmuutos uhkaa koko maapallon lisäksi liiketoimintaa. Uhkien torjuminen edellyttää kaikkien valtioiden yhteistyötä, sääntelyä, ohjeistusta ja valvontaa. Käytännön tasolla tarvitaan liiketoiminnan tehokkuudella kehitettävää cleantechia, uusiutuvia energianlähteitä, älykkäitä järjestelmiä ja teknologiaa. Muutokseen tarvitaan vastuullisuuden, päämäärän ja johtajuuden lisäksi uskottavia esikuvia. Sellaisten viestiä kuuli tänään joukko ihmisiä, joilla on valtaa ja mahdollisuuksia auttaa tässä muutoksessa. Se on hienoa.

Seminaarin tarjoilut on myös suunniteltu lähiruoan ja kestävän kehityksen näkökulmasta. Tarjolla oli mm. maukasta espoolaista heinäsirkkaa. Aika rapeaa ja vähärasvaista!
Seminaarin tarjoilut on myös suunniteltu lähiruoan ja kestävän kehityksen näkökulmasta. Tarjolla oli mm. maukasta espoolaista heinäsirkkaa. Aika rapeaa ja vähärasvaista!