Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Pokémon GO muuttaa suhtautumista ympäristöön

Kesällä 2016 Pokémon GO muodostui ilmiöksi, josta oli vaikea olla kuulematta. Sekä pelaajia että pelistä puhujiakin oli kesällä paljon. Peli herätti tunteita niin puolesta kuin vastaankin. Osa ei esimerkiksi ymmärtänyt ollenkaan, miksi ulkona liikkumiseen tarvitaan kännykkäpeli, kun nuoret voisivat ennemmin mennä metsään ja kerätä Pokémonien sijasta mustikoita.

Pelissä pelaaja voi kerätä virtuaalisia Pokémon-hahmoja sekä taistella toisia Pokémoneja vastaan. Olennaisinta pelissä on se, että siinä eteneminen edellyttää liikkumista. Pelin parhaisiin puoliin kuuluukin se, että se saa pelaajat ulos ja liikkeelle. Parhaina kävelyyn innostajina toimivat munat, joista kuoriutuu ennalta arvaamaton Pokémon kahden, viiden tai kymmenen kävelykilometrin jälkeen. Parhaat Pokémonit löytyvät kymmenen kilometrin munista. Itselleni Pokémon GO -kävelykilometrejä on kolmen ja puolen pelikuukauden aikana kertynyt 450.

Pelaaminen keskittyy kaupunkialueille, joissa on enemmän niin Pokémoneja, Pokéstoppeja kuin Pokésalejakin. Esimerkiksi Lapissa on kehitysjohtajamme Kalle Huhtalan sanoin ”helpompi löytää hillaa ja poroja kuin Pikachua.” Pikachu tosin kuuluu kaupungeissakin harvinaisiin Pokémoneihin.

Pokemon GO
Näkymä Helsingin keskustassa, kuva: Sanna Vallinen

Pokémon GO:n paikkatietopohjaisuus ja lisätty todellisuus (AR) muuttaa suhtautumista ympäristöön. AR (Augmented Reality) tarkoittaa tietokonegrafiikan lisäämistä elävän videokuvan päälle. Tämä mahdollistaa mielenkiintoisten ja hauskojenkin valokuvien ottamisen kun pokemoneja ilmestyy erilaisissa paikoissa. Lähiympäristö tuntuu toisenlaiselta, kun Pokémoneja voi löytyä lähes mistä tahansa, ja niin pokestoppeja kuin gymejäkin löytyy arjen kulkureittien varrelta. Peli voi vaikkapa pidentää työmatkaa, kun samalla saa edistettyä Pokémonien keräilyä.

Peli ohjaa aktiivisempia pelaajia paikkoihin, joista löytyy harvinaisempia Pokémoneja. Hyviin Pokémon Go -alueisiin Helsingissä kuuluvat esimerkiksi Lauttasaaren eteläkärjen ulkoilualue, Seurasaari ja Vanhankaupunginkoski. Kiinnostavimman gymin paikan olen löytänyt Vanhankaupunginlahden lintupiilosta. Parhaaksi Pokémon-paikaksi on osoittautunut Suomenlinna. Tämä on kesän ja syksyn aikana näkynyt ruuhkina Suomenlinnassa ja Suomenlinnan lautalla.

Lauttajono Suomenlinnassa sunnuntaina 11.9.2016, kuva: Sanna Vallinen

Pokémon GO:ssa ei ole pelin sisäisiä yhteisöllisiä elementtejä – poikkeuksena gymien valtaaminen ja puolustaminen, jossa porukalla pärjää paremmin. Pelaamiseen liittyy kuitenkin yhteisöllisyyttä ja sosiaalisuuttakin, kun pelaajat kerääntyvät samoihin paikkoihin. Pelaajia houkutellaan myös erilaisiin tapahtumiin ja vaikkapa kirjastoihin lupaamalla Pokémoneja houkuttelevat luret läheisille pokestopeille. Lisäksi esimerkiksi Facebook-ryhmissä keskustellaan pelistä ja jaetaan vinkkejä muille pelaajille. Yhteenkuuluvuutta lisää myös peliin liittyvä terminologia.

Syksyn kuluessa hypetys ja pelaajien määrä on vähentynyt. Kaiken ikäisiä Pokémon GO:n pelaajia löytyy silti edelleen. Peli ei siis jäänyt lyhyeksi trendi-ilmiöksi. Pokémon GO:ssa on koukuttavia elementtejä, joskin olen pelannut koukuttavampiakin pelejä. Kaikkein innokkaimmat pelaajat ovat keränneet kaikki Suomesta löytyvät Pokémonit, osa nopeastikin. Useimmat aktiivisistakaan pelaajista eivät kuitenkaan ole kesän ja syksyn kuluessa onnistuneet keräämään kaikkia Pokémoneja. Itseltäni puuttuu vielä 17 Pokémonia, kun Suomesta niitä voi löytää kaikkiaan 142 erilaista.

Oikealla asenteella ja varustuksella pelaaminen on mukavaa talvellakin. Tästä esimerkkinä retkeily kauniina talvipäivänä Lauttasaaressa, josta sain niin hyviä valokuvia kuin harvinaisempia Pokémonejakin.

Ponyta Lauttasaaressa, kuva: Sanna Vallinen

Pokémon GO:ta voi pitää mielenkiintoisena ilmiönä. Pelin laajan suosion ansiosta moni on omaksunut uudenlaisen ja yhteisöllisemmän toimintatavan. Todennäköisesti peli on helpottanut sekä paikkatietopohjaisuuden että lisätyn todellisuuden hyödyntämistä aiempaa monipuolisemmin laajemminkin vaikkapa tehtäessä pelejä oppimis- ja työtarkoituksiin.

Suomessa vietetään peliviikkoa 14-20.11.2016.

Lue lisää Pokémon GO:sta Kalle Huhtalan kirjoituksesta Kesä ilman Pokémonia.

 

Pokémon Go –sanastoa:

  • Poképallo: Poképalloa heittämällä voi pyydystää Pokémonin
  • Pokéstop: paikkoja, joista saa kerättyä Poképalloja, munia ja muita pelissä tarvittavia varusteita
  • Pokésali (Gym): paikkoja, joissa voi kouluttaa Pokémoneja taistelemalla muita Pokémoneja vastaan