Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Pro Finlandia 2 -teos julkistettiin

Pro Finlandia 2. Suomen tie itsenäisyyteen -teos julkistettiin 9. joulukuuta samannimisen näyttelyn avajaisten yhteydessä Kansallisarkistossa. Teoksen näkökulma: Saksa, Iso-Britannia, Itävalta ja Unkari. Edita Publishing valitsi teoksen vuoden 4. kvartaalin kirjaksi.

Pro Finlandia 2 -teos ja näyttely ovat toinen osa Kansallisarkiston Pro Finlandia-sarjasta, joka esittelee millaisena Suomi, suomalaiset ja Suomen pyrkimykset näyttäytyivät muiden eurooppalaisten maiden silmin maamme itsenäistymistä edeltävinä vuosikymmeninä ja itsenäisyyden alkuvuosina. Näyttelysarja liittyy Suomen sataa itsenäisyyden vuotta juhlistavaan Suomi 100 -hankkeeseen.

Suomi oli ennen itsenäistymistään 1917 osa Venäjän keisarikuntaa mutta ennen muuta osa nopeasti kehittyvää Eurooppaa. Tekniset innovaatiot, uudet aatteet sekä taiteen ja kulttuurin suuntaukset omaksuttiin pääosin Länsi-Euroopasta. Suomen valtiollinen ja kansallinen kehitys oli vahvasti nivoutunut muun Euroopan kehitykseen ja riippuvainen siitä.

Teoksen keskeisiä teemoja ovat kirjallisuus (erityisesti matkakertomukset), kauppa- ja diplomaattisuhteet sekä työväenliikkeen ja osuustoiminnan tulo Suomeen. Erityistä huomiota saavat jääkäriliikkeen syntyminen Suomessa, naisliike, saksalainen Helsinki sekä näyttelysarjalle nimen antanut Pro Finlandia -kulttuuriadressi. Taiteen saralla huomiota kiinnitetään suomalaisten taiteilijoiden (mm. Jean Sibelius ja Akseli Gallen-Kallela) opintomatkoihin Saksaan ja arkkitehtuurissa suomalaiseen kansallisromanttiseen arkkitehtuuriin, jossa jugendin ja art nouveaun piirteet yhdistyivät, erityisesti Eliel Saarisen suunnitelmien kautta.

Kirjan luovutuksessa kuvassa oikealta:

Pääjohtaja Jussi Nuorteva, Arkistolaitos

Valtiosihteeri, SUOMI 100 -hallituksen puheenjohtaja Paula Lehtomäki

Saksan suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel

Ison-Britannian suurlähettiläs Sarah Price

Itävallan suurlähettiläs Elisabeth Kehrer

Unkarin suurlähettiläs Kristóf Forrai

Asiakasjohtaja Raimo Savolainen, Edita Publishing