Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Sadan vuoden takainen historia herää eloon

Mitä tapahtui 100 vuotta sitten? Vastaus lienee meille jokaiselle selvä: Suomi itsenäistyi, ja tänä vuonna juhlimme monin tavoin Suomen 100-vuotista valtiollista itsenäisyyttä.

Mutta entäpä jos kysytään, mitä kaikkea tapahtui vuonna 1917? Minä joudun tunnustamaan, että en osaa vastata tähän kysymykseen kovinkaan tyhjentävästi ja veikkaanpa, että en ole ainoa. Suomen juhlavuosi on saanut kuitenkin pohtimaan, millainen vuosi 1917 oikeastaan oli. Millaiset vaiheet edelsivät itsenäistymisjulistusta? Ketkä olivat vaikuttamassa asioihin ja miten? Ja tapahtuihan tuolloin myös paljon sellaista, joka ei suoraan liittynyt itsenäistymiseen.

Tiesitkö esimerkiksi, että Villin lännen legendan syntyyn vaikuttanut eversti William F. Cody (”Buffalo Bill”) kuoli 10.1.1917? Ja arvatkaapa, mikä oli tammikuun keskilämpötila tammikuussa 1917? Tuolloin oli oikea kunnon talvi: pakkasta Helsingin Kaisaniemessä -8,5 C° ja Sodankylässä -16,9 C°. (Ks. http://itsenaisyys100.fi/kronologia/1917-2/tammikuu/)

Koska oma historian tietämykseni ei riitä, joudun kääntymään historiaan erikoistuneiden kollegoideni puoleen selvittääkseni, mistä syystä suksilla oli vientirajoituksia ennen kuin ne kumottiin säädöksellä vuonna 1917. Kiinnostava oman yhtiömme historiaan liittyvä tapahtuma vuoden 1917 keväällä oli se, että Keisarillisen Senaatin Kirjapaino muuttui Suomen Senaatin Kirjapainoksi.

Historiatiedonjanoisille Edita Publishing on avannut Twitter-tilin Satavuottasitten, @satavsitten. Tilillä kerrotaan osin jopa päivämäärän tarkkuudella, mitä kaikkea tapahtui vuonna 1917. Tiliä seuraamalla saat käsityksen muun muassa siitä, millainen Suomi oli tuolloin, miten itsenäistymisen vaiheet etenivät tai millaisia säädöksiä tuona vuonna julkaistiin, ja tilin seuraajana pääset myös lukemaan erilaisia artikkeleita suomalaisuudesta.

Miksi sadan vuoden takaisille tapahtumille haluttiin oma Twitter-tili? Edita Publishing toteuttaa nykyään monipuolisia ja yhä useammin digitaalisia sisältö- ja oppimisratkaisuja joko palveluna asiakkaille tai omina kustantamisen tuotteina. Yksi merkittävä sisältöalue näissä ratkaisuissa on historiatieto. Julkaisemme muun muassa asiakkaidemme historiatietoa sekä kirjoina että kuratoituina sivustoina. Omista oppimateriaaleistamme löytyvät historian kirjasarjat niin perusopetukseen kuin lukioonkin.

Kiinnostustamme Suomen itsenäistymisen vaiheisiin lisää myös yhtiön oma historia: sen juuret ulottuvat aina vuoteen 1859 asti, jolloin Keisarillisen Senaatin kirjapaino perustettiin Helsinkiin Senaatintorille. Muutama työ tuolta ajalta on meillä edelleen tehtävänä: Asetuskokoelma (nykyinen Säädöskokoelma) on oikea aarreaitta, kun haluaa perehtyä menneisiin tapahtumiin. Edelleen teemme myös Virallista lehteä, jota jo sata vuotta sitten julkaisimme.

Näistä syistä ja etenkin siksi, että itsenäinen Suomi viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan, haluamme herättää vuoden 1917 historian uudelleen eloon.

Tavataan sadan vuoden takaisten tapahtumien äärellä Twitterissä: Satavuottasitten, @satavsitten

Kuva: Museovirasto / Historian kuvakokoelma

Senaatintori 1917
Kuva: Museovirasto / Historian kuvakokoelma