Tuoreimmat blogikirjoituksemme löytyvät uusilta verkkosivuiltamme

Suomen puolustusvoimat 100 vuotta kansien välissä

Suomen puolustusvoimat täyttää vuonna 2018 sata vuotta. Vuosisataan on mahtunut useita sotia vaikeissa maailmanpoliittisissa tilanteissa, mutta myös paljon rauhan ajan kehitys- ja koulutustyötä sekä osallistumista rauhanturvaamiseen ja kriisinhallintaan kansainvälisen yhteistyön merkeissä. Puolustusvoimat on ollut turvaamassa maamme kehitystä pohjoismaiseksi demokratiaksi ja hyvinvointivaltioksi.

Edita Publishing on tuottanut yhdessä Maanpuolustuskorkeakoulun kanssa puolustusvoimien juhlavuoden kirjan, "Suomen puolustusvoimat 100 vuotta". Kirja julkistettiin satavuotisjuhlan avajaistilaisuudessa Helsingin Senaatintorilla keskiviikkona 30. toukokuuta 2018. Kerromme kuvin julkistuspäivän tapahtumista.

Suomen puolustusvoimat 100 vuotta -kirja on komea historiateos paitsi sisältönsä, myös mittojensa puolesta: sivuja kirjassa on 547 ja painoa kertyy 2,8 kg.
Suomen puolustusvoimat 100 vuotta -kirja on komea historiateos paitsi sisältönsä, myös mittojensa puolesta: sivuja kirjassa on 547 ja painoa kertyy 2,8 kg.

 

Tekijäkaartia koolla ennen kirjan julkistusta. Vasemmalla Kirjan päätoimittaja, sotahistorian dosentti Mikko Karjalainen, projektivastaava, sotahistorian tohtori, kenraali evp. Vesa Tynkkynen, Puolustusvoimat 100 vuotta -vuoden vastaava, kenraali Kim Mattsson sekä kirjaprojektista Edita Publishingissa vastaava kustannusjohtaja Raimo Savolainen.
Tekijäkaartia koolla ennen kirjan julkistusta. Vasemmalla kirjan päätoimittaja, sotahistorian dosentti Mikko Karjalainen, projektin johtaja, sotahistorian tohtori, kenraali evp. Vesa Tynkkynen, ohjausryhmän puheenjohtaja kenraali Kim Mattsson sekä kirjaprojektista Edita Publishingissa vastaava kustannusjohtaja Raimo Savolainen. Nyt on syytä hymyyn!

 

Puolustusvoimat esitteli toimintaansa ja kalustoaan Senaatintorilla 30.5.-4.6.2018. Kävijöitä tilaisuuksissa laskettiin olleen 90 000. Myös kesähelteinen ilma suosi tapahtumaa. Kirjanjulkistustapahtuma pidettiin ohjelmalavalla keskiviikkona 30.5.
Puolustusvoimat esitteli toimintaansa ja kalustoaan Senaatintorilla 30.5. - 4.6.2018. Kävijöitä tilaisuuksissa laskettiin olleen 90 000. Myös kesähelteinen ilma suosi tapahtumaa. Kirjanjulkistustapahtuma pidettiin ohjelmalavalla keskiviikkona 30.5. Twitterissä juhlaviikon seuranta löytyy hashtagilla #pv100.

 

Editan myyntipisteessä päivystivät projektikoordinaattori Crisme Kotilainen sekä Suomen puolustusvoimat 100 vuotta -kirjan kustannustoimittaja Arja Olin. Kustannustoimittajan rooli kirjojen usein laajan tekijäjoukon paimentajana päätoimittajan vastinparina on elintärkeä kirjan valmistumisen kannalta. Juhlateoksen toimitustyötä Arja Olin piti erittäin mielenkiintoisena ja palkitsevana. Sotilastaustaisten kirjoittajien kanssa työskentelyssä on etunsa mm. aikataulujen osalta.
Editan myyntipisteessä päivystivät publishing assistant Crisme Kotilainen (vasemmalla) sekä Suomen puolustusvoimat 100 vuotta -kirjan kustannustoimittaja Arja Olin. Kustannustoimittajan rooli kirjojen usein laajan tekijäjoukon paimentajana päätoimittajan vastinparina on elintärkeä kirjan valmistumisen kannalta. Juhlateoksen toimitustyötä Arja Olin piti erittäin mielenkiintoisena ja palkitsevana. Sotilastaustaisten kirjoittajien kanssa työskentelyssä on etunsa mm. aikataulujen osalta. Kirjan ulkoasusta ja taitosta on vastannut Petteri Kivekäs, kuvatoimittajana on toiminut Johanna Palokangas ja kielenhuollosta on vastannut Sara Hännikäinen.
Päätoimittaja Mikko Karjalainen ja projektin johtaja Vesa Tynkkynen kertoivat julkistustilaisuuden haastattelussa kirjaprojektin vaiheista. Työ aloitettiin viisi vuotta sitten ja valmistui kaksi viikkoa etuajassa.
Päätoimittaja Mikko Karjalainen (vasemmalla) ja projektin johtaja Vesa Tynkkynen kertoivat julkistustilaisuuden haastattelussa kirjaprojektin vaiheista. Työ aloitettiin viisi vuotta sitten ja valmistui kaksi viikkoa etuajassa.

 

Juhlaviikon avajaisia ja kirjan julkistusta seurasi runsas joukko yleisöä Senaatintorilla ja Tuomiokirkon portailla. Yleisön joukossa kustannustoimittaja Arja Olin ja kustannusjohtaja Raimo Savolainen.
Juhlaviikon avajaisia ja kirjan julkistusta seurasi runsas joukko yleisöä Senaatintorilla ja Tuomiokirkon portailla. Yleisön joukossa kustannustoimittaja Arja Olin ja kustannusjohtaja Raimo Savolainen.

 

Kirjan artikkeleista vastaa 31 asiantuntijakirjoittajan joukko, jota sotahistoriallisen seuran puheenjohtajana toimiva dosentti Mikko Karjalainen (vasemmalla) ohjasi. Kirjassa käydään tietenkin kattavasti läpi puolustusvoimien kehitys ja toiminta. Lisäksi mukana on myös uutta tietoa esim. kylmän sodan aikaisista varautumissuunnitelmista idästä tulevaa uhkaa vastaan. Projektijohtaja Vesa Tynkkynen kuvaili kirjahankkeen järjestelyä ja toteutusta.

 

Juhlaviikon avajaisia ja kirjan julkistusta seurasi runsas joukko yleisöä Senaatintorilla ja Tuomiokirkon portailla. Yleisön joukossa kustannustoimittaja Arja Olin ja kustannusjohtaja Raimo Savolainen.
Edita Publishingin kehitysjohtaja Kalle Huhtala on tehnyt Puolustusvoimien kanssa pitkään yhteistyötä digioppimissisältöjen parissa sekä Nordefco ADL -seminaarien puhujana. Sotahistoria muodostaa tärkeän pohjan reservin maanpuolustustahdolle. Sekä kirjana että diginä saavutettavat ja jaettavat sisällöt ovat tärkeä osa verkossa tapahtuvaa puolustusvalmiuden ylläpitämistä. Esillä oli myös tuore kolmiosainen kirjasarja "Tuleva sota", joka käsittelee ennustamisen vaikeutta ennen, nyt ja tulevaisuudessa.
Yli vuosisadan aikana tsaari Aleksanterin patsas on todistanut sisällissodan voitonparaatia, Neuvostoliiton pommituksia ja lukuisia paraateja ja juhlatilaisuuksia. Mitä tullaankaan Senaatintorilla näkemään seuraavan sadan vuoden aikana?
Yli vuosisadan ajan tsaari Aleksanterin patsas on todistanut mielenosoituksia, sisällissodan voitonparaatia, Neuvostoliiton pommituksia sekä lukuisia paraateja ja juhlatilaisuuksia. Edita Publishingin toiminta alkoi Keisarillisena kirjapainona torin laidalla jo 1800-luvun puolivälissä. Mitä tullaankaan Senaatintorilla näkemään seuraavan sadan vuoden aikana, ja olemmeko silloin siitä jälleen kertomassa?

Suomen puolustusvoimat 100 vuotta -teos on saatavissa Edita Publishingin verkkokaupasta.